Silfra

Duiken in het diep blauwe water van de Silfra kloof

De Silfra kloof is een prachtig natuurverschijnsel in het Þingvellir National Park. Bij deze kloof kun je tussen tektonische platen zwemmen en dat in combinatie met ongerepte blauwe water. Maakt Silfra een populaire duiker locatie.

Het verhaal van Silfra

IJsland is een klein eilandland dat het meest westelijke land van Europa is. Dit vulkanische eiland ligt tussen de Groenlandse Zee en de Noord-Atlantische Oceaan en is bedekt met bergtoppen, ijsvelden en kustlijnen. Die worden gemarkeerd door fjorden. Deze unieke plek is geliefd bij iedereen die het bezoekt en is een niet te missen toeristische locatie.

Dit land is een van de jongste landmassa’s op aarde en heeft enkele van de meest actieve vulkanen op aarde. Het eiland is ontstaan ​​door een grote vulkanische spleet in de Mid-Atlantische Rug. Waar de Euraziatische en Amerikaanse tektonische platen elkaar ontmoeten. Deze platen drijven ook elk jaar ongeveer 2 cm verder uit elkaar. Waardoor er spanning tussen de platen ontstaat, met soms aardbevingen tot gevolg. Deze scheiding heeft ook scheuren en scheuren veroorzaakt in de Þingvellir-vallei. Een van deze kloven heet Silfra, dat in het Þingvellir National Park ligt en aan de rand van Þingvallatn.

Silfra, een van de grootste en diepste kloven, is een geweldige kans om in een tektonische spleet te zwemmen. Wees niet verbaasd als je geen vis ziet; Silfra heeft niet veel vissen en niet veel dieren in het wild die je met het blote oog kunt zien. Tijdens het zwemmen zie je echter in het hele gebied veel kleurrijke algen.

De grootste attractie van de Silfra-duiklocatie is het ongerepte blauwe water. Deze spleet wordt gevuld met ondergronds bronwater van Langjökull. De op een na grootste gletsjer van IJsland, nadat tektonische bewegingen het water in de spleet hadden geleid. Hierdoor is het water zo puur en fris dat je het kunt drinken.

Mis deze unieke kans niet om tussen beide tektonische platen te zwemmen en de schoonheid van de natuur uit de eerste hand te ontdekken. Op deze exponentiële duiklocatie in IJsland.

Silfra
Silfra

Silfra, een duikplaats

Duiken en snorkelen in Silfra is zo’n bijzondere ervaring. Het ene moment zwem je in de Noord-Amerikaanse wateren en het andere moment zwem je in Europese wateren. Hoe dan ook, je zwemt in gletsjerwater met een zicht tot 50-100 meter. Dit is een ervaring die je nergens anders kunt beleven.

National Geographic noemde Silfra een van ‘s werelds beste duikplekken en een plek ‘waar werelden letterlijk botsen’. Je zult niet teleurgesteld zijn om hier in het water te springen. IJsland heeft veel geweldige duikplekken beschikbaar, maar Silfra is verreweg het populairst onder toeristen. Het is slechts ongeveer een uur rijden van het centrum van Reykjavik en is bereikbaar met de auto. Bijna alle rondleidingen in het gebied halen ook toeristen op van hun hotels voor het avontuur.

Duiken in Silfra
Duiken in Silfra(Afbeelding van Gerald Lobenwein)

Silfra duik tours

Er zijn verschillende mogelijkheden voor Tours. Waarvan er vele u komen ophalen bij het hotel of accommodatie en u nu naar de duikstek brengen. Volgens de regels van het Nationaal Park moeten alle duiken bij een reisorganisatie plaatsvinden. Hierdoor is het verplicht om met een tour te duiken in Silfra. Hier zijn enkele tours voor alle ervaringsniveaus:

  • Diving Silfra Tours: Voor ervaren duikers omvat Silfra Diving Tour één duik van ongeveer 30-40 minuten, met een maximale diepte van 18 meter. Self-drive en pick-up opties zijn beschikbaar. Vanaf ISK 28.490.
  • Snorkel dag tours: 30 tot 40 minuten durende snorkeltocht door Silfra Hall, Silfra Cathedral en Silfra Lagoon. Self-drive en pick-up opties zijn beschikbaar. Vanaf ISK 15.490.
  • Scuba Diving Day Tours met Arctic Adventures: Nog een duiktour met een flexibel annuleringsbeleid, self-drive en ophaalopties. Vanaf ISK 27,990
  • Silfra Snorkelen en walvissen spotten: dagtour met een ochtend walvissen spotten vanaf een gecharterde boot en een middag snorkelen in Silfra. Alleen beschikbaar als zelfrijdende auto. Vanaf ISK 29.480.

Deze geselecteerde tours behoren tot de best beoordeelde in het gebied. Hierdoor kan het eigenlijk niet fout gaan. (De reviews zijn afkomstig TripAdvisor of Getyourguide)

Silfra Tips & Tricks

Het water in Silfra is behoorlijk koud. Maar de meeste reisorganisaties voorzien duikers en snorkelaars van een droogpak om warm te blijven. Het reisbureau van Dive.IS (zoals hierboven genoemd) biedt zelfs een verwarmde kleedkamer ter plaatse. Om de hoeveelheid tijd die bezoekers in de kou door te brengen te verminderen.

Neem warme en droge kleding mee

Terwijl de tours je klaarstomen om warm en droog in het water te blijven. Moet je ervoor zorgen dat je dikke laag warme kleding bij je hebt voor het duikavontuur. Want dan kun je snel weer verkleden als je weer uit het water bent. Thermische kleding wordt aanbevolen om onder het droogpak te dragen, om te voorkomen dat u het tijdens de duik koud krijgt. Vooral als u in de winter duikt.

Wetsuit aan doen

Het aantrekken van het droogpak/ wetsuit kan best een beetje lastig zijn. Het is namelijk een full-body wetsuit met schoenachtige voeten. Je moet het dus in het full-body pak stappen en over je hele lichaam heen trekken. Daarnaast moet zeer nauwsluitend zijn, dit kan soms best wel eventjes een beetje uitdagend zijn. Vooral als je dit voor de eerste keer doet. Maar maak je geen zorgen, want je gids zal er zijn om je te helpen.

Waardevolle spullen

Naast kleding die bij het seizoen past, is het raadzaam om ook een tas mee te nemen om uw waardevolle spullen in te bewaren. Bij de meeste reisorganisaties kunt u uw spullen in uw busje leggen. Maar als u de sieraden niet wilt afdoen en wilt bewaren op je lichaam. Dan is een drybag misschien wel de goede oplossing.

Stel uw camera van te voren in

Veel bedrijven staan ​​reizigers toe hun camera’s en video’s mee te nemen, inclusief GoPro’s. Maar u doet dit op eigen risico! Het water bij Silfra is erg koud, dus controleer goed camera de watertemperatuur en diepte (18 meter) aan kan. Ook melden snorkelaars en duikers problemen bij het bedienen van apparatuur met de handschoenen die ze hebben gekregen. Dus houd daar rekening mee dat je de camera van te voren moet instellen.

Silfra Entree en Parkeren

Wanneer je met de auto komt naar Silfra, kun je pakeren op P5. Dit parkeerplaats is bedoeld voor de toeristen die Silfra komen bezoeken. Want de nabijgelegen Silfra-parkeerplaats is alleen beschikbaar voor bedrijfsvoertuigen en reisgroepen. Als je moet melden voor een Tour. Hoef je vanaf de parkeerplaats (P5) nog maar 400 meter (3 minuten) te lopen. Vanaf P5 is het vrij gemakkelijk te vinden. Dive.IS heeft een geweldig plattegrond gemaakt, voor als je nog wat extra aanwijzingen nodig hebt. Het Nationaal Park rekent 750 ISK voor het parkeren. Dit kan ter plaatse worden betaalt of in de MyParking-app.

Silfra parkeren
Silfra parkeren (Bron Dive.IS )

Þingvellir National Park

Het Þingvellir National Park ook wel bekend onder de naam “Thingvellir National Park”. Heeft een prachtige natuur en een rijk verleden.

Historie Þingvellir National Park

IJsland werd oorspronkelijk gesticht in 874 met de komst van een Noorse man genaamd Ingólfur Arnarson in 874, en het gebied werd in de komende 50+ jaar bewoond. In deze periode vormden zich verschillende gemeenschappen en clans rond de kusten van het eiland. Dit werd al snel een onhoudbare oplossing en er brak geweld uit. Er kwamen districtsvergaderingen en de macht concentreerde zich in het gebied rond Reykjavik.

Grimur Geitskor werd belast met het vinden van een geschikte ontmoetingsplaats voor alle clans en verwierf een nieuw openbaar eigendom dat later Þingvellir National Park werd. Deze gunstige locatie werd de verzamelplaats waar dertig heersende leiders bijeenkwamen. Om de wet te bespreken en een gemenebest voor de provincie creëerde. Vanwege deze geschiedenis werd Þingvellir in 1930 een Nationaal Park. Meer dan een millennium na de eerste bijeenkomst van de leiders.

Þingvellir National Park
Þingvellir National Park

Þingvellir National Park bezoeken

Tegenwoordig is het nationale park een belangrijke toeristische attractie en historische plek. UNESCO heeft het Nationaal Park in 2004 uitgeroepen tot Werelderfgoed. Naast de fantastische Silfra-duiklocatie, is Þingvellir een van de belangrijkste attracties van de Golden Circle-dagtour die veel toeristen boeken tijdens hun bezoeken aan IJsland.

Het Nationaal Park biedt ook een bezoekers- en servicecentrum met een koffie- en souvenirwinkel. Daarnaast is er op het terrein een tentoonstelling over de geschiedenis en natuur van het park, genaamd ‘Hart van IJsland’. Het park is gratis voor bezoekers, maar de tentoonstelling heeft een toegangsprijs van 1000 ISK.

Als je wat vrije tijd hebt na je duikavontuur bij Silfra, zorg er dan voor dat je wat tijd doorbrengt met het verkennen van de rest van Þingvellir National Park voordat je terugkeert naar Reykjavik. Deze natuurlijke schoonheid en historische plek maken je reis compleet en je kunt zelfs een warm drankje drinken in een restaurant.

Þingvellir National Park
Silfra kloof – Þingvellir National Park

Locatie Silfra

Silfra ligt op een 53 kilometer (50 minuten) rijden vanuit het centrum van Reykjavik.

Conclusie

Of je nu een ervaren duiker bent of een avontuurlijke geest die op zoek is naar een leuke toeristische attractie. Duiken in Silfra is de perfecte activiteit om te doen in IJsland. Dit prachtige natuurverschijnsel trekt mensen over de hele wereld aan voor een kans om tussen twee tektonische platen te zwemmen en naar dit wonder van de natuurlijke wereld te staren. Er zijn een heleboel tours die je kunt boeken voor je kans om te duiken of snorkelen in de wateren van Silfra. Dus ongeacht je ervaringsniveau, er is hiervoor elk wat wils.

Gelegen rond een gebied dat doordrenkt is van geschiedenis. Heb je de mogelijkheid om niet alleen een geweldige tijd te hebben. Maar ook om een deel van de geschiedenis van IJsland te voelen terwijl je duikt in een van de zoetste wateren ter wereld. Sommige tours hebben zelfs leuke extra’s, zoals walvissen spotten in IJsland, zodat je van alles een beetje kunt hebben. Vergeet dus niet je warme kleren in te pakken en zo snel mogelijk je reis naar Silfra te boeken. Je zult er geen spijt van krijgen!

Bezienswaardigheden in IJsland

IJsland kent veel bezienswaardigheden. Op de kaart hieronder staan alle bezienswaardigheden in IJsland op de kaart getoond. Dit maakt het plannen van uw route nog makkelijker. Wanneer je op het stipje klikt, lees je alle details over dat bezienswaardigheid.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naar IJsland

GRATIS
BEKIJK