Wild kamperen in IJsland

Wildkamperen in IJsland, dit moet je weten

Wildkamperen in IJsland is verboden, maar onder een aantal voorwaarden mag het wel. Alle regels, tips and tricks hebben we daarom op een rijtje gezet. Zodat jouw wildkampeer avontuur iets makkelijker wordt.


Want wildkamperen is zonder twijfel de beste manier om je één te voelen met de natuur. Als je van plan bent dit in IJsland te doen, bekijk dan de volgende regels en tips even door. Zodat je geen problemen krijgt met bewoners of de lokale autoriteiten.

Mag je wild kamperen in IJsland?

Het duidelijke antwoord op deze vraag is een volmondig NEE. Net als veel andere landen in Europa, is wildkamperen in IJsland bij wet verboden en wordt het door de lokale bevolking zeer afgekeurd. Maar er zijn wel een aantal plekken/situaties waar het wel mag.

Reden van het verbod

De reden voor het wild kampeer verbod in IJsland is de natuur. Want voor de natuur in IJsland kan wildkamperen behoorlijk schadelijk zijn. Afgezien van het onverantwoordelijke kampeergedrag van sommige toeristen. Is de omgeving van IJsland om een aantal andere redenen gevoelig. Om te beginnen bestaat een groot deel van de IJslandse bodem uit Andosolen, wat betekent dat het vatbaar is voor erosie door elke vorm van verstoring. Of dit nu menselijk of klimatologisch is. Dus om de natuur te beschermen tegen achteruitgang, het milieu en ervoor te zorgen dat wilde dieren hun leefgebied niet wordt verstoord door menselijke inmenging. Zijn wildkampeerbeperkingen in dit prachtige land noodzakelijk.

Redenen waarom wildkamperen lastig is in IJsland

Wildkamperen in IJsland kan een uitdaging zijn. Omdat je aan een lijst van regels moet voldoen en er weining plekken zijn waar je tent kan opzetten.

1. Weinig bomen

Slechts 2 procent van IJsland bedekt met bomen en bossen. Dus als je tent wilt beschermen tegen de wind of wilt vast maken aan een boom. Kun je maar beter niet naar IJsland gaan, want in de meeste regio’s zijn amper bomen te vinden.

Wandelen in IJsland

2. Toestemming nodig van grond eigenaren

Voor het opzetten van je tent op prive grond heb je toestemming nodig van de eigenaar. Het vinden van een stukje grond, die perfect is voor uw overnachting is niet alleen lastig. Maar u kunt ook eigenaar en de lokale bevolking staan niet zo te springen voor je wildkamperen avontuur.

3. Op de meeste plaatsen is het verboden.

Er zijn meer verboden plekken dan toegestaande plekken in IJsland. Dus een plek te vinden waar het wel mag is een leuke uitdaging.

4. Een lijst aan regels

Er zijn veel voorwaarden en regels die enigszins moeilijk te volgen zijn (regels die u moet naleven, worden hieronder besproken).

Is er een manier om te wildkamperen in IJsland?

Op sommige plekken en in sommige situatie is wildkamperen toch mogelijk in IJsland. Bijvoorbeeld wanneer u wandeltocht maakt. U moet echter een aantal regels in acht houden, om te voorkomen dat u de wet overtreedt.

Regels over het wildkamperen in IJsland

Als je wilt wildkamperen moet je aan een lijst van regels voldoen. Hieronder staat

1. Je moet lopend zijn

Ten eerste moet je wandelen of lopen (niet rijden) naar het gebied waar je wilt kamperen. Als je met een auto, aanhanger, caravan of camper reist, moet je naar aangewezen campings gaan, tenzij je van de grondeigenaar toestemming krijgt om te kamperen en/of te parkeren.

Wandelen IJsland

2. Nationaal park is verboden

Vervolgens moet je al je kampeeruitrusting op je rug dragen en mag je in geen geval wildkamperen in een nationaal park.

3. Geen campings in de buurt

Een ander ding dat u in gedachten moet houden, is dat als er een camping in de buurt is. U volgens de wet moet kiezen voor de camping. Zorg ervoor dat je wild kampeert op een openbaar of privéterrein waar geen campings in de buurt zijn.

4. Ruim kampeerplek op

Het spreekt voor zich dat u de kampeerplek bijna precies zo moet achterlaten als u hem aantrof, zo niet beter.

Dit betekent dat je al je afval moet inpakken, inclusief het biologisch afbreekbare afval. Want het kan verbazingwekkend lang duren voordat sommige van deze materialen volledig zijn afgebroken. Het is niet eerlijk voor het milieu of andere mensen om met rondslingerend afval te maken.

5. Maximaal 3 tenten

U mag niet meer dan 3 tenten op één plaats opzetten. Hierdoor wordt de geluidsoverlast verminderd en wordt schade aan het landschap tot een minimum beperkt.

6. Maak geen kampvuur

Wat je ook doet, steek geen vuur aan. Het is een van de meest gewaardeerde aspecten van kamperen. Want het is leuk en gezellig. Het is echter vrijwel onmogelijk om legaal een vuur te maken tijdens wildkamperen. Dit komt omdat je geen vuur kunt aansteken en de volgende ochtend alle sporen ervan kunt wissen.

Kampvuur

7. Maximaal 1 nacht

Zet je tent op en blijf maximaal één nacht op een willekeurige locatie. Het land moet onbebouwd zijn en er mogen geen posters of borden op het land zijn die kamperen verbieden.

8. Zorg ervoor dat het gebied onbebouwd

Als je tent opzet langs openbare routes, zorg er dan voor dat het land onbebouwd is. Want je mag niet in de buurt van bebouwing wildkamperen. Is het gebied onbewoond, let er dan ook op dat er geen campings in de buurt zijn.

9. Zorg ervoor dat je toestemming hebt

Als je op een afgelegen locatie buiten de openbare route wilt kamperen, zorg er dan voor dat het gebied niet verboden is – openbaar of privé.

U heeft toestemming nodig van de grondeigenaar, rechthebbende of van de overheid als;

  • U bent van plan om meer dan één nacht op één plaats te kamperen
  • Je meer dan drie tenten opzetten
  • Het gebied waar u wilt kamperen is bewoond
  • Het gebied waar u wilt kamperen is landbouwgrond is

Tips en tricks voor wildkamperen in IJsland

Als je het wild kampeer avontuur aangaat kun je wel wat tips gebruiken. Daarom hebben we even een paar tips op een rijtje gezet.

Zoek goed uit of je hier mag wildkamperen

Onderzoek goed of je op deze plek mag wildkamperen. De wetten en legaliteit van wildkamperen verschillen namelijk enorm van plek tot plek, dus je moet elke locatie onderzoeken voordat je je tent opzet. Het laatste wat je wilt is in de problemen komen met de autoriteiten.

Zoek een plek in de “Middle of nowhere”

Zet je tent zo ver mogelijk van de bewoonde wereld en de grote wegen af. Want niet zoveel mensen zullen het leuk vinden om een ongenode vreemdeling in hun achtertuin te hebben.

Zorg voor een lichte uitrusting

Omdat je volgens de wet moet wandelen of lopen naar je wilde kampeerstation, wil je zo licht mogelijk inpakken en alleen de benodigdheden meenemen. Dit is inclusief eten en toilet. Licht inpakken kan betekenen dat u moet investeren in speciale uitrusting. Je tent moet bijvoorbeeld klein, licht maar stevig en onverwoestbaar zijn. Daarnaast is het aan te raden om ook warme maar lichtgewicht kleding in te pakken.

Vestig je aan het einde van de dag

Zet je tent op bij het vallen van de avond. Deze tip komt van pas als je je onbewust hebt gevestigd op een terrein dat verboden is. Je wordt minder snel opgemerkt, vooral als je extra voorzichtig bent met geluid en verlichting.

Toch is het belangrijk dat je grondig onderzoek doet om te voorkomen dat je de lokale gemeenschappen en de autoriteiten niet respecteert.

Bekijk het weerbericht

Kijk voor het weer. Hoewel het weer in IJsland onvoorspelbaar kan zijn, helpt het om een globaal idee te hebben van wat er die nacht wordt verwacht. Dit zal u helpen dienovereenkomstig in te pakken.

Beschadig de natuur niet

Houd rekening met alles wat je doet. Verplaats geen stenen, doe niets waardoor de waterbronnen vuil kunnen wordenof waardoor de natuur beschadigd.

Je wilt alles achterlaten zoals je het hebt aangetroffen. Dit is misschien niet in alle opzichten mogelijk, maar de kleine schade die u aan het milieu kunt toebrengen, moet binnen een paar dagen kunnen herstellen.

De beste periode om wild te kamperen in IJsland

Terwijl het prachtige buitenleven van IJsland verleidelijk en aantrekkelijk is het hele jaar door. Is wild kamperen in de winter (december tot februari) niet altijd ideaal vanwege de koude temperaturen en harde wind.

De beste tijd van het jaar om IJsland te bezoeken voor wildkamperen is in de zomer (juni tot augustus). Toch kan, zoals hierboven vermeld, het weer in dit deel van de wereld behoorlijk onvoorspelbaar zijn, dus wees voorbereid en pak voor alle weersomstandigheden in.

Het bevroren terrein van IJsland is verbijsterend en buitenaards. Het is dus begrijpelijk als je nog steeds bereid bent om het barre weer in de winter te trotseren, vooral omdat de winters niet extreem koud zijn. De gemiddelde temperatuur in kusten en vlaktes ligt meestal rond het vriespunt. Dus wildkamperen in de winter kan een uitdaging zijn, maar goed te doen.

Sneeuw in IJsland

Regen

Ten slotte, maar niet minder belangrijk. Zorg ervoor dat je je tent opzet op een manier, dat het de nodige regen kan hebben. Zoals eerder genoemd is het weer in IJsland onvoorspelbaar. Een stortbui in de nacht kan altijd gebeuren en er is niks minders dan midden in de nacht wakker te worden met een doorweekte slaapzak.

Moet ik campings overwegen?

Uiteindelijk zijn er meer dan 200 campings verspreid door IJsland. Dit betekent dat bijna elk dorp minstens één aangewezen kampeerterrein heeft, dus het is moeilijk voor deze kampeerterrein om overvol te raken en je kunt in wezen op elk moment van het jaar van een genieten.

Camping in IJsland
Camping in IJsland


Bovendien zijn de meeste van deze campings op donaties gebaseerd, supergoedkoop of helemaal gratis, vooral tijdens de tussen- en buiten het seizoen!

Als u toch in het seizoen wilt kamperen op campings. Is het aan te raden om eens naar een camping card te kijken. Met deze camping card, kun je veel geld besparen op je overnachtingen.


Dus als het risico voor het milieu te groot is en de beperkingen te veel, kunt u ervoor kiezen om de gemakkelijkere route te nemen die u een minder stressvol is.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naar IJsland

GRATIS
BEKIJK